MISALIS

Wetenswaardigheden over Zouttherapie

Zouttherapie is een 100% natuurlijke behandeling om symptomen van alle vormen van luchtwegklachten en huidproblemen drastisch te verminderen, de weerstand te verhogen en de algehele conditie te verbeteren.

Wat is zouttherapie oftewel Halotherapie?

Het Griekse woord voor zout is ‘halos’. Bij Halotherapie speelt zout dan ook de hoofdrol. Zoutrijke lucht wordt gebruikt om aandoeningen in de luchtwegen en huidklachten te behandelen.

De therapie bestaat al lang. De oude Grieken en ook de Romeinen maakten al gebruik van het helende effect van zout bij de behandeling van verschillende aandoeningen.

paarden-zouttherapie-zoutstal

Zoutkamers voor paarden

De zoutkamer heeft zich uitgewezen als effectief voor veel verschillende klachten bij het paard. Naast longklachten is het ook effectief bij huidproblemen en allergieën. De lijst van problemen waarbij de therapie een oplossing geeft wordt als maar langer.

Wat gebeurt er in onze Zoutkamer

Als uw paard eenmaal in de zouttrailer/kamer staat, wordt deze afgesloten. De halogenerator vermaalt grof zout tot ultrafijn stof en blaast dat de ruimte in. Het gehalte aan zout wordt gedurende de sessie automatisch gecontroleerd door een sensor die de halogenerator aanstuurt. Als u besluit om bij uw paard te blijven tijdens de sessie (wat ook voor u heel goed is), zult u merken dat de lucht in de zouttrailer/kamer een beetje mistig gaat lijken door het fijnzout wat erin komt. Aan de lippen proeft u dat ook.

De meeste paarden vinden dit ook erg lekker en gaan met plezier likken om het binnen te krijgen. Deze fijne zoutdeeltjes worden ingeademd en komen tot diep in de longen en bronchiën waar het slijm loskomt, ontstekingen verminderen en bacteriën gedood worden. Daarnaast daalt het zout neer op de vacht van het paard. Huidontstekingen, -irritaties, eczeem, wondjes, schimmels en parasieten worden aangepakt.

Waar moet ik rekening mee houden?

Om te beginnen moet het paard droog zijn. Een nat warm paard zal het vocht snel doen dampen wat de luchtvochtigheid nadelig beïnvloed. Na de sessie moet het paard een half uur rustig wandelen, onder uw begeleiding of in een stapmolen, met het hoofd naar beneden, zodat het opgeloste slijm makkelijk uitgehoest kan worden.