MISALIS

Waarom en hoe werkt het?

Zouttherapie is geweldig voor de gezondheid van uw paard, lees hier waarom en hoe het werkt!

Waarom werkt zouttherapie voor paarden

Er zijn veel redenen waarom halotherapie goed is voor uw paard.

Het zout is 100% natuurlijk, de behandelingen zijn medicijnvrij en het is bijzonder werkzaam als antibacterieel, ontstekingsremmend en anti schimmel. De medisch gecertificeerde apparatuur die wij hiervoor gebruiken vermaalt het zout tot zeer fijne deeltjes (maximaal 5 micron) die bij inademing tot de diepste longblaasjes doordringen. Daar lost het slijm op en werkt het ontstekingsremmend.

Daardoor komt er ruimte om dieper en beter adem te halen. Dit heeft een bijzonder gunstige werking op o.a. de volgende aandoeningen van zowel de bovenste als onderste luchtwegen:

Aandoeningen Luchtwegen

 • Verkoudheid
 • Astma
 • Bronchitis
 • Vastzittend slijm
 • Hoesten
 • Longontstekingen
 • Allergische luchtwegen
 • Recurrent Airway Obstruction (RAO) oftewel COPD (Dampigheid)

Voordelen voor de huid

Het microscopisch kleine zout daalt tijdens de sessie ook neer op de huid (het grootste orgaan) van het paard en werkt ook daar antibacterieel, ontstekingsremmend en anti-schimmel. Vele huidklachten zullen snel en drastisch verminderen en het zout faciliteert een natuurlijk herstel van de huid bij o.a.:

Huidklachten

 • Eczeem (zomereczeem, sweet itch, staart- en maneneczeem ook wel SME genoemd)
 • Huidirritaties
 • Jeuk
 • Wonden
 • Ontstekingen
 • Huidschimmelinfectie (ook wel ringworm, ringschurft,rijksdaalderschurft of dermatofytose genoemd)
 • Mok, schurft

Het is gebleken dat zouttherapie helpt bij snel herstel van de huid. Daardoor zal het paard minder gaan schuren, bijten, zich minder gestrest voelen en veel kalmer zijn. Nieuw haar zal snel weer aangroeien.

paarden-zouttherapie-Zout-Aerosol-Generator
paarden-zouttherapie-voor-na-huid

Reisziekte

Ook paarden die kampen met reisziekte zullen hier minder last van hebben. Enkele sessies zouttherapie zullen tekorten aan mineralen aanvullen. De huishouding van de cellen verbetert aanzienlijk en daardoor kunnen mineralen veel beter opgenomen worden.

Een groot voordeel van zouttherapie is dat het non-invasies is. Paarden zullen na 2 sessies weten wat hun te wachten staat en met graagte de zoutstal in lopen voor een volgende sessie.

De weerstand wordt door zouttherapie aanzienlijk verbeterd en het algemene welzijn wordt daarmee ook verhoogd. Prestaties zullen door zouttherapie verbeterd worden door een verbeterde conditie.

Hoe werkt zouttherapie voor paarden

Bij zouttherapie wordt door een halogenerator zeer fijn droog vermalen zout (deeltjes tot 5micron) de therapie ruimte in geblazen. Dit zorgt voor een perfect klimaat, zoals ook in zoutmijnen gevonden wordt.

Werking op de luchtwegen van het paard

De zoute lucht wordt ingeademd en komt zo tot zeer diep in de longen, tot in de kleinste longblaasjes. De microscopisch kleine zoutdeeltjes doen hun werk daar uitstekend, omdat het ontstekingsremmend, antibacterieel en antischimmel is. Mucus (slijm) wordt opgelost en door actief hoesten naar buiten gewerkt. Dit slijm komt als snot naar buiten en kan verschillende kleuren hebben. Groen/geel snot kan wijzen op een infectie, wittig snot kan wijzen op allergenen in de longen (stof, pollen o.i.d.). Het is een goed teken als het snot waterig en kleurloos is, dan zijn de longen schoon en gezond.

Werking op de huid van het paard

Daarnaast daalt het zout neer op de huid van het paard. Ook daar werkt het zout antibacterieel, ontstekingsremmend en anti-schimmel. Vaak ziet men een bijzonder snel herstel van huidaandoeningen bij paarden door halotherapie, door de helende werking van het zout en ook doordat de reden voor het paard om te gaan schuren, bijten enz. wegvalt: jeuk verdwijnt en het paard voelt zich een stuk beter, relaxter en vrolijker. Hierdoor is nieuwe haargroei snel mogelijk en is het paard weer gezond en fit.

Behandelschema

Problemen met de longen, luchtwegen en huid kunnen het beste behandeld worden in een programma van minimaal10 sessies waarvan de eerste 3 op achtereenvolgende dagen, en daarna 3-4 x per week een sessie van 20 minuten.

Het paard dient na een sessie een half uur rustig wandelend met het hoofd naar beneden de mogelijkheid te krijgen om het loskomende slijm uit de longen te hoesten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in de eerste 3 sessies de longconditie aanmerkelijk kan verbeteren en opgehoopt slijm uit de longen grotendeels verdwijnt. De volgende sessies resulteren in een sterk verbeterde conditie van het paard.

Ervaringen met zouttherapie voor paarden

Ervaringen in Australië, de USA, Ierland en Engeland getuigen van sterk verbeterde resultaten bij sport- en wedstrijdpaarden. Zowel voor (1-2 dagen) als na een sport event worden de paarden behandeld met zouttherapie en dat zorgt voor een sterk verbeterde conditie dus resultaten.

Halotherapie bij paarden is een complementaire 100% natuurlijke en medicijnvrije therapie en kan naast behandeling en medicatie, voorgeschreven door een dierenarts, gevolgd worden.